Eigen werk:

 

Sportlegendes (november 2012)

In Sportlegendes proberen de beste Nederlandse sportschrijvers erachter te komen wat legendarische sportlieden drijft. Waar haalden mensen als hockeyer Ties Kruize, zwemster Enith Brigitha, wegracesporter Boet van Dulmen, schaatserJeen van den Berg en tennisster Betty Stöve de motivatie vandaan. Wat deden ze ervoor om de absolute top te halen?

Ik beschrijf het leven van baanwielrenner Piet Dickentman (1879-1950) pionier en drie decennia een internationale grootheid in het stayeren: het fietsen achter de motor - een destijds levensgevaarlijke sport. De Jordanees van eenvoudige komaf won meer dan honderd wedstrijden in vaak overvolle stadions en werd in Duitsland zo schatrijk dat hij de auto van koningin Wilhelmina kocht en een vliegtuig bezat. Maar hij zag ook vele collega’s in het harnas sterven. En terug in Nederland kon hij niet lang genieten van zijn roem en rijkdom.

Samenstelling: Ad van Liempt en jan Luitzen (redactie), Erik Brouwer, Marcel Goedhart, Wiep Idzinga, Dirk Jan Roeleven, Marnix Koolhaas, Paul van Liempt, Arthur van den Boogaard, Leo Verheul, Kees Sluys en Igor Wijnker.

 

* fragment Van Piet uit de Jordaan tot Herr Oberweltmeister

* bestellen

 

 

Koud Bloed 16 (februari 2012)

De magistraten denken dat Holleeder achter een aantal liquidaties zit, maar de bewijsvoering vormt een probleem. Paul Vugts zet voor Koud bloed uitgebreid op een rij in welke misdaaddossiers ‘de Neus' opduikt, wie wat over hem beweerd heeft en hoe sterk het bewijs is.

Auteur Tim Krabbé werd gegrepen door het drama op de highschool in het Amerikaanse Columbine en schreef er zijn nieuwste boek over. Exclusief is in Koud bloed nu al de proloog te lezen.

Schrijver/dichter F. Starik ging in op een aanbod om zich uit vrije wil te laten opsluiten in de Bijlmerbajes; het leverde een schitterend verhaal op.

Sociaal-rechercheur Godfried Nevels beschrijft de Amerikaanse onderzoeksmethode Statement Analysis, een methode die wat hem betreft zo snel mogelijk in Nederlandse strafonderzoeken moet worden toegepast.

Igor Wijnker beschrijft voor het eerst een voorval uit zijn jeugd. Hij werd geëerd als held, maar zelf kijkt hij daar met gemengde gevoelens op terug. 

 

* fragment De man in de sneeuw

* bestellen

* recensies

 

Bezeten (mei 2009)

Voor sommigen is basketbalcoach Ton Boot een visionair en een goeroe, voor anderen een autistische, botte extremist. Maar zelfs zijn grootste criticasters beamen dat hij een topcoach is, volgens de Volkskrant zelfs de beste coach van de twintigste eeuw. Als speler domineerde Boot twee decennia en werd daarna als coach een levende legende.

Igor Wijnker beschrijft in het eerste deel het leven van Boot: het opgroeien in Amsterdam, zijn eenzame jeugd, maniakale individuele trainingen en spectaculaire entree in de basketbalwereld. Dat kleine wereldje dat hij gaandeweg ontstijgt en waarin hij door zijn eigengereidheid nog weinig vrienden heeft.

Wat drijft Boot om op 66-jarige leeftijd na veertien landstitels op jacht te gaan naar zijn volgende prijs? In het tweede deel bevindt de lezer zich op de huid van de coach tijdens zijn laatste seizoen in Groningen, de stad waar de basketbalpassie op on-Nederlandse wijze wordt beleefd. Het wordt een tumultueus jaar waarin Boot de confrontatie zoekt met het bestuur, de begeleiding, trouwe supporters en vooral met de zeven hardleerse Amerikanen in zijn team. Hij zal deze ‘egoďsten die niks van teamsport begrijpen’ conform zijn roemruchte methode-Boot eerst afbreken en daarna opbouwen tot een onverslaanbare basketbalmachine, zoals hij al zo vaak met succes deed.

Dit boek geeft ook inzicht in de onbelichte kant van Boot, die een ernstig zieke vrouw heeft en tijdens het seizoen zijn broer verliest. Bezeten is een onthullend portret van een monomane, eenzame man. Igor Wijnker deed jarenlang research en sprak honderden mensen over Ton Boot. Met Bezeten schreef hij dé biografie.

 

 

 

* 3e plaats Beste Sportboek van 2009. Lees hier het verslag en juryrapport.

 

* fragment uit het hoofdstuk De monomaan

 

* recensies

 

* voor een gesigneerde 1e druk (inmiddels uitverkocht) kun je mailen naar igor@igorwijnker.nl

 

Pedala, pedala! - De 25 mooiste verhalen uit De Muur (juni 2009)

In De Muur wordt met gouden pennetjes geschreven over de wielersport, door liefhebbers die meer willen zien dan het eindklassement. Verhalen over wielrennen zijn soms tragisch, soms hilarisch en vaak beide. Ze voeren je terug naar vergeten tijden, veranderen je kijk op het heden of katapulteren je naar de toekomst. Er treden helden in op en schurken. In de beste wielerverhalen zie je de mens, ontdaan van tierelantijnen. Met al zijn angsten, obsessies en dromen dicht aan de oppervlakte.

In deze bundel zijn de 25 mooiste verhalen bijeengebracht, van de laatste liefde van Theofiel Middenkamp, Nederlands eerste wielerkampioen op de weg, tot een verhaal over Masi, de meesterfietsenmaker die fietsen construeerde voor kampioenen als Eddy Merckx en Fausto Coppi. Ook komen Lance Armstrong, Theo Bos, Del Cancia, Hinault, Jan Janssen, Floyd Landis, Bauke Mollema, Greg LeMond en Bert Pronk voorbij. Pedala, Pedala! bevat warmbloedige wielerverhalen over geschiedenis, passie, tragiek en vriendschap.

Mijn bijdrage is een verhaal over Bauke Mollema, dat eerder verscheen in De Muur nr. 22, oktober 2008. Zie onder.

 

Achilles (nr. 4, voorjaar 2009)

Het vierde nummer van Achilles bevat wederom een aantal mooie verhalen, waaronder een portret van Dries van Wijhe, bokser Jack Johnson en honkballer Win Remmerswaal.

Mijn bijdrage is een achtergrondverhaal over Amerikaanse basketballers in Nederland. Het gaat nogal eens mis met de lange jongemannen die uit het puriteinse Amerika komen en zich niet zo goed kunnen beheersen in gedoogparadijs Nederland.

* fragment

* recensies

* bestellen

 

 

 

Achilles (nr. 3, najaar 2008)

Bijdrage aan dit nog vrije jonge blad dat stilaan de harten begint te veroveren van sportliefhebebbers die van mooie lange verhalen houden.

Ik schreef voor het derde nummer een verhaal over Piet Leegwater, de vermaarde basketbalscheidsrechter die in 1976 de Olympische Finale mocht fluiten. De rijzige Leegwater heeft de laatste jaren de nodige tegenslagen moeten incasseren. Hij verzorgt zijn volwassen zoon René, die ook een veelbelovend arbiter was.

* fragment

* recensies

* bestellen

 

 

De Muur (nr. 22, oktober 2008)

Mijn debuut in het literaire wielertijdschrift De Muur. In 'De ontdekkingsreis van een zondagsrenner' beschrijf ik in 26 pagina's het eerste profseizoen van Bauke Mollema. Een broodnuchtere Groninger die nog maar enkele jaren wedstrijden fietst en zichzelf en zijn omgeving nog steeds weet te verbazen.

* geen fragment, maar het hele verhaal

* recensies

* bestellen

 

 

 

Halve Finale EK '88 (2008)

Op 21 juni 1988 begon niet alleen de zomer, het was zowel het einde als het begin van een tijdperk. Het Nederlands elftal moest die dag in de halve finale aantreden tegen West-Duitsland. Hetzelfde land dat Nederland van de wereldtitel had afgehouden in 1974, een deceptie die sindsdien voor een behoorlijk trauma had geleid bij menig voetballiefhebber en –speler. Het was de beste Nederlandse selectie sinds 1974. Op papier. Grote sterren als Van Basten, Rijkaard en Gullit naast werkers als Van Aerle, Van Breukelen en Van Tiggelen. Het toernooi begon slecht, maar toen die halve finale daar was, stond er een elftal dat niet meer kón verliezen. Een elftal schrijvers, historici, verslaggevers en journalisten zal de wedstrijd opnieuw bekijken, inclusief het roemruchte interview dat Marco van Basten na de wedstrijd aan Kees Jansma gaf. Een ieder krijgt 10 minuten van de wedstrijd om te beschrijven en zo krijgen we – 20 jaar na dato – een schitterend verslag van de wedstrijd waarin Marco van Basten de natie van zijn voetbaltrauma verloste.

 

* fragment

* recensies

* bestellen

 

Onder Marokkanen (2006)

Een halfjaar voor de moord op Theo van Gogh meldde journalist-fotograaf Igor Wijnker zich aan als lid van FC Chabab, een ogenschijnlijk succesvolle Marokkaanse club aan de rand van Amsterdam-West. Van zijn gedroomde voetbalglorie kwam weinig terecht en zijn beoogde positie van 'fly on the wall' bleek eveneens onhoudbaar toen hij werd meegezogen in de bijzondere voetbalfamilie.

Wijnker doet minutieus verslag van de nadelen van het douchen in onderbroek, zijn deelname aan de ramadan, de bezoeken aan huis, de onzichtbare vrouwen en de worstelingen van de Marokkaan in Nederland.

Onder Marokkanen is een participerende journalistieke reportage die leest als een roman. Het is een eerlijke, soms pijnlijke en vaak tragi-komische ontdekkingsreis door een gemeenschap waarover iedereen een mening heeft, maar die we nauwelijks kennen. Met een scherp oog schetst Wijnker een onthullend en ontroerend beeld van een club die overloopt van de ambities, maar wordt gehinderd door onmacht om zich te verenigen met de Nederlandse cultuur.

*4e plaats Beste Sporboek van 2006

* fragment

* recensies

* wil je een gesigneerd exemplaar? Mail naar igor@igorwijnker.nl

 

50 jaar Wijnker in Anna Paulowna (1999)

Een door omstanders met de nodige jaloezie, maar in de eigen familie op juiste waarde (zie recensies) geschat boekwerkje van de neven Peter, Mark en Igor Wijnker.

Inhoud: reconstructie van de eerste jaren in de Polder, twaalf gezinsportretten, ontboezemingen van aangetrouwde familieleden, een kritische zelfanalyse en commentaar van anderen op deze familie die zo'n grote invloed zou krijgen in de gemeenschap van Anna Paulowna. Tevens handig naslagwerk met telefoonnummers en woonadressen, wellicht ietwat gedateerd.

* recensies

* bestellen? Helaas, dit zeer exclusieve boekje is alleen nog antiquarisch verkrijgbaar.

Corrector/meelezer:

 

Maak van de noot een deugd

door Marije Sietsma, Karin Sitalsing en Helga de Graaf

* Winnaar Gourmand Cookbook Award 2011

 

 

 

De macht van de bal

door Edwin Schoon

* Winnaar Beste Sportboek 2010

 

 

 

 

 

De hemel is een basketbalveld

door Erik Brouwer

* 3e prijs Beste Sportboek van 2007