Audio-archief van Wijnkers Woensdag: elke week live op OOG Radio

 

In Wijnkers Woensdag hoor je steevast de mooiste en veelal nieuwe popliedjes uit binnen- en buitenland, heel vaak een interview met een gerenommeerde Nederlandse of buitenlandse songwriter die nog wel wat aandacht verdient.

Soms wordt er live gemusiceerd, dan weer gaat de presentator op reportage en grofweg één keer in de zoveel tijd komt er een eerbiedwaardige gast op bezoek met een bovengemiddeld ontwikkelde en vooraf gescreende popmuzieksmaak. Kortom: geen peil op te trekken.

Dit is echter wél gegarandeerd: elke woensdag van 18.00 tot 19.00 uur te beluisteren in Groningen en omstreken 106.6 (ether) en 105.5 (kabel). Aan de rest van de wereldpopulatie is uiteraard ook gedacht. Zij kan 24/7 luisteren via de livestream van www.oogtv.nl

En op deze pagina staat een overzicht en korte omschrijving van alle uitzendingen tot nog toe.

Op de foto: de pioniers van Wijnkers Woensdag, 3 april 1937 (fotograaf onbekend)

 

De uitzendingen:

2011

29 juni: de hoogtepunten van het afgelopen seizoen, met live-optredens van o.a. Meindert Talma, The Black Atlantic, Patrick Duff, Tangarine en Inge van Calkar. Interviews met Villagers, De Kift en Scram C Baby.

22 juni: join me on my trip down memory lane to the Hurricane Festival, last weekend in Scheessel, Germany. Deze uitzending genereerde nogal lovende reacties op mijn gsm en dat overkomt me normaliter nooit. "Deze uitzending is TOP!!" sms'te ene Ronald Nieuwenhuis bijvoorbeeld.

15 juni: Tom Copson en Patrick Duff nu dan wél in de studio en Awkward i aan de telefoon. Nog nooit is er zoveel gepraat bij Wijnkers Woensdag, maar het is de moeite waard (wel grotendeels in het Engels) en de twee live gespeelde liedjes zijn prachtig. 

8 juni: ondanks de beloofde warme worsten (livemuziek door Tom Copson en Patrick Duff; 'n telefonisch interview met Awkward i) die uiteindelijk weer werden weggetrokken (boe!!, schande!!) toch een etherwaardige uitzending.

1 juni: heel veel nieuwe muziek van o.a. Black Lips, Royal Bangs, Patrick Duff, Seasick Steve, Eddie Vedder, The Antlers, White Denim, Death Cab for Cutie en natuurlijk Meindert Talma.

25 mei: naar deze uitzending wordt nog naar gezocht.

18 mei: special met liedjes over moord&doodslag, vanwege de heugelijke terugkeer van de sympathieke seriemoordenaar Dexter op de verrekijk. Ook een interview met zanger/gitarist Dick Dijkman van het Rigor Mortis Ensemble.

11  mei: aflevering 70 is 'n beetje mellow en weer ontzettend journalistiek: een interview met Thijs Kuijken van I am Oak en veel ter zake doende informatie bij nieuwe muziek van uw immer goed geïnformeerde discjockey.

4 mei: liedjes over de oorlog. Van de Amerikaanse Burgeroorlog (The Night They Drove old Dixie Down) t/m de de oorlog in Irak (Road to Joy) en in de tussentijd nog 13 zeer diverse popsongs over die bloederige waanzin.

27 april: ambachtelijk gemaakte popmuziek: dat klinkt niet heel opwindend, maar in dit uurtje komen veel parels voorbij. Van muzikanten die hun vak verstaan. En een interview met Matthijs van der Ven (van Onder Invloed) over ('t album) Traditionals.

20 april: reportage over dansvoorstelling ZOUT van Conny Janssen Danst i.s.m. Anne Soldaat. Verder nieuwe muziek van o.a. Fleet Foxes, Kurt Vile, Pien Feith, Noah & The Whale, Tim Knol en Times New Viking.

13 april: een uitzending met de helft van The Black Atlantic. Geert v/d Velde en Kim Janssen spelen eigen liedjes Madagascar en An Ocean and Peril (dubbelklik als je de videoregistratie wilt zien). Ze laten hun favoriete muziek van anderen horen en praten o.a. over de lange tour door Europa, de VS en China.

6 april: een uur sportsongs met soms het verhaal erachter. Ook boeiend voor sporthaters. Liedjes van o.a. Nada Surf, Morrisey, Manu Chao, Sultans of Ping, Band of Horses, Krang, Meindert Talma, The Decemberists, Belle & Sebastian, LUL en Bob Dylan.

30 maart: afl. 64, met o.a. een uitgebreide demo van het duivelse draaidrumstel De Brik door de uitvinder-muzikant Wim ter Weele van De Kift. En een liedje speciaal voor mijn jarige en lieve moeder.

23 maart: speciale lente-uitzending met louter duetten. Met veel liedjes die door mijn twitterkennissen zijn aangedragen.

16 maart: uitzending die spoorloos is verdwenen.

9 maart: met liedjes van Kashmir, Spinvis, Dazzled Kid, The Do (eigenlijk schrijf je dat met zo'n schuine streep door de O) Alamo Race Track, De Staat, Wye Oak, Tangarine, Case Mayfield, Houses, Elbow, Kurt Vile, Yuck en The Dears.

2 maart: portret van schrijver-muzikant Meindert Talma, die mij in zijn werkruimte in Het Paleis in Groningen langdurig te woord stond. En mij op nieuwe muziek en poëzie trakteerde. En op koffie met een gevulde koek.  

23 februari: veel nieuwe muziek van o.a. Alamo Race Track, LCMDF, PJ Harvey, Bright Eyes, Ron Sexsmith, The Sand Band, Tom Pintens, The Dears en Radiohead.

16 februari: uitzending met gast Wouter de Boer (Weedebee voor intimi) van Whisfulmusic. Hij laat twee liedjes horen en verder is het de presentator die je zijn favoriete nieuwe muziek opdringt (goedgekeurd door de gast, dat wel). 

9 februari: ondanks de veel te lange intro toch niet minder dan veertien liedjes van oa. (Gerhardt, White Stripes (RIP), PJ Harvey, Kaizers Orchestra, Bright Eyes Dazzled Kid en Family of the Year). En dan ook nog af en toe mijn stem ertussendoor; en die van Conor J. O'Brien van wijlen The Immediate.

2 februari: bijzondere uitzending met het hele uur de eeneiige tweeling van Tangarine in de studio. Luister naar dit duo en je gaat voor de bijl.

19 januari: terugblik op Eurosonic/Noorderslag. Met interviews (Scram C Baby en Vence) en de muzikale hoogtepunten van de presentator. Heeft-ie ook nog wat over geschreven.

12 januari: warming up voor Eurosonic/Noorderslag met studiogast Menno Pot, ondermeer popjournalist van de Volkskrant, die helemaal uit Amsterdam is gekomen om ons door het festival te gidsen met zijn voorkeuren. De presentator vond het zo geslaagd dat-ie hem vroeg of hij volgende week weer wil komen; dat wilde Menno dan weer niet.

2010

22 december: laatste uitzending van het jaar met een deel van mijn muzikale hoogtepunten van 2010, qua consumptie dan.

15 december: terugblikken op het popjaar 2010 met hoofdgast Peter van der Heide van het Dagblad van het Noorden en hij is ook zanger-gitarist van de band die je echt eens moet gaan luisteren: Whipster.

8 december: uitzending met een presentator die in een gulle bui is en vrijkaarten weggeeft voor de Elliott Smith Tribute.

1 december: vooral veel mooie en redelijk recente popliedjes uit de Lage Landen en een telefonisch interview met Awkward i. 

24 november: ondermeer een interview met mijn - en ik weet mij hierin gesteund door een Carice van Houten - muzikale (live)sensatie van dit jaar: Conor J. O'Brien van Villagers.

17 november: veel nieuwe muziek van o.a. Warpaint, Woost, Beach House, Broken Social Scene, Ed Harcourt en Go Back to the Zoo.

10 november: mooie of gewoonweg heel toepasselijke liedjes van o.a. The National, Black Keys, John Grant, Freaky Age en het kinderkoor van de Enschedese Muziekschool.

3 november: nieuwe muziek van o.a. Tim Knol, Warpaint, Grinderman, Triggerfinger en Nina Kinert.

27 oktober: muziek van o.a. the Last Shadow Puppets, Arcade Fire, Tired Pony, Ou est le Swimming Pool, Flux, Suzanne Vega, The White Rabbits.

20 oktober: weer veel nieuwe sjansons, zoals van Paul Smith, Mt. Desolution, Grinderman, Triggerfinger, Abe Vigoda, No Age en The Ex.

13 oktober: heel veel nieuwe muziek van ondermeer: Deerhunter, The Walkmen, Edwyn Collins, Lucky Fonz III, Carl Barât, The Black Atlantic en Kiss the Anus of a Black Cat.

29 september: uitzending met gast: Inge van Calkar (van Zaza) speelt eigen liedjes met akoestische gitaar en laat wat geliefde bands horen (Woost, Feist en Cool Genius). Verder nog: The Bear that wasn't, The Tellers, Edwyn Collins en Deerhunter.

22 september: mooie popliedjes, die wil ik laten horen. Deze keer een mix van nieuwe (Abe Vigoda, Band of Skulls, Woost, The Wavves) en wat oudere (Nada Surf, Alice in Chains, Elliott Smith).

15 september: interview met en liedjes van Erik de Jong (Spinvis, Dorléac) en een unieke opname van duet van Spinvis en Typhoon, verder nieuwe muziek van ondermeer The Posies en Scam C Baby en een lied voor een trouwe Portugese luisteraar. 

8 september: muziek met een lach en een traan. Liedjes over eeuwige trouw en de eeuwige jachtvelden (rust in vrede, lieve poes)

1 september: eerste aflevering van seizoen 2, met de beste livebands van mijn festivalzomer.

7 juli: laatste uitzending van het seizoen, met o.a. mijn favoriete nieuwe bands: Villagers, The Tallest Man on Earth, Avant la Lettre, Blitzen Trapper, Kashmir en Spoon. 

30 juni: dit is de uitzending met een bijna ongeloofwaardig radiofragment, verder veel nieuwe muziek en een interview met We Swim You Jump.

23 juni: een interview met Amigos de Musica. Muziek van o.a. Balthazar, Blitzen Trapper, Department of Eagles, The Gun Club, Arctic Monkeys en Villagers.

16 juni: Lekkere uitzending, al zeg ik het zelf. Muziek die goed op elkaar aansluit. En een lied voor Rita Verdonk die op deze dag de Tweede Kamer moest verlaten. Ik zeg niet van welke band het is, maar ze mag hier als Nederlandse best trots op zijn.

9 juni: gevarieerde uitzending op een roemruchte verkiezingsdag: met veel nieuwe muziek, een interview met The Drums en met Pim v/d Werken (gitarist-zanger van Silence is Sexy) die uitlegt waarom hij en z'n band een anti-Wilders lied heeft gemaakt.

2 juni: muziek, muziek en nog meer muziek. Deze keer geen interview of reportage. De mooiste nieuwe indiepop, wat ouder spul (uit 1967 en 1972) en enige gratis concert-adviezen. Gepresenteerd in korte broek, maar daar merk je verder weinig van.  

26 mei: interviews voor en na het concert in Vera met de leden van Kashmir, veel muziek van bands die binnenkort optreden in Groningen en een lied voor Marco van den Berg die met de basketballers van Donar dinsdagavond kampioen van Nederland werd.

19 mei: afwisselende muziek en een interview met de Nederlandse muzikant-songwriter Blaudzun, die een bloedmooie plaat heeft gemaakt. 

12 mei: gevarieerde uitzending met veel nieuwe muziek en een reportage van mijn zoektocht naar een linkshandige akoestische gitaar, die leidt naar de voormalige oefenruimte van niemand minder dan BZfuckingN. 

5 mei: geen aflevering i.v.m. speciale uitzending van OOG over Bevrijdingsdag

28 april: naast de vertrouwde ingrediënten (fraaie popmuziek, intelligente dj-teksten, strakke techniek van Eddy Korma), ook een kort interview met de roemruchte zanger-gitarist Hank 1 van The Hank Five

21 april: derde en laatste deel van de trilogie Wijnkers Woensdag Wereldreis.

14 april: wegens overweldigend succes vervolgd: deel 2 van de wereldreis met popliedjes. Plus een niet geheel vlekkeloze poging tot Radio Candelight met het gedicht Stoombootweg (Penny Lane) van Bindervoet/Henkes/Lennon/McCartney.

7 april: een reis door de wereld met popliedjes: met The Shins en The Manic Street Preachers naar Australia, met Jeff Buckley naar Vancouver, met Dayna Kurtz naar Paterson, Steve Earle naar Taneytown en Leadbelly naar New York. Onder andere.

31 maart: vooral nieuwe muziek en liedjes van bands die binnenkort in Groningen optreden.

24 maart: Veel aandacht voor de jonge sensatie Tim Knol. Interviews met hem en zijn band na het weergaloze concert in Vera. Hier kun je ook nog een verhaal van mij lezen over die avond.

17 maart: Het is officieus lente, daarom deze uitzending voornamelijk liedjes over de smeltende sneeuw, de lente, de zon en een eerbetoon aan een tragische figuur: de sneeuwpop.

10 maart: speciale uitzending vanwege de boekenweek: afgezien van een hommage aan Mark Linkous (1962-2010) dus louter Nederlandstalige muziek en een interview met de zanger/schrijver van de volgens 3FM-luisteraars beste Nederlandstalige single aller tijden. 

3 maart: fraaie popmuziek, nieuw en oud-doch-vitaal. Bij vlagen voorzien van relevante, interessante en soms onzinnige informatie.

24 februari: naast de inmiddels vertrouwde mix van uiteenlopende popmuziek, een interview met frontman Odilo Girod van de band Coparck die onlangs besloot te stoppen en een lied van Blaze Foley over wie ik in Het Parool dit verhaal schreef.  

17 februari: mooie liedjes, een interview met lo-fi-icoon Lou Barlow en live-opnamen van een huiskamerconert van de Italiaanse troubadour Bob Corn. Hier staat een verhaal over dat intieme optreden van deze Italiaan die eigenlijk Tiziano Sgarbi heet. 

10 februari: valentijns-speciaal: liedjes over de liefde, bitterzoet opgediend.

3 februari: deze uitzending geen gelul (afgezien van mijn verbindende babbels) maar nieuwe interessante bands; en wat concerttips.

27 januari: vooral veel nieuwe&mooie muziek en een interview de met de bassist van The Mad Trist (hé, dat rijmt).

20 januari: terugblik op mijn hoogtepunten van Eurosonic/Noorderslag, incl. interviews met Bettie Serveert en The Leisure Society.

13 januari: uitzending die volledig is gewijd aan het popfestival Eurosonic/Noorderslag, inclusief interview met festivalmanager Peter Sikkema en deze keer een gezongen bijdrage van Matthijs Termeer.

6 januari: thema-uitzending Nieuw(jaar).

2009

23 december: uitzending met Awkward i, wat mij betreft dé Nederlandse muzikale revelatie van 2009. Hij speelt ook enkele gloednieuwe liedjes. Hier kun je trouwens over mijn avontuur lezen dat ik -deels met Awkward i- kort voor de uitzending beleefde. 

16 december: uitzending rond schrijver Erik Brouwer, die voorleest uit zijn laatste boek en zijn favoriete liedjes laat horen. 

9 december: nog meer goeds van de jaren nul én een exclusief interview met drummer Will Calhoun van Living Colour.

2 december: de beste popmuziek van dit decennium, incl. een gesprek met Volkskrant-rescensent Menno Pot.

25 november: geen uitzending i.v.m technische storing.

18 november: special met het trio Sandman (journalist), Hadders & Bruinsma (muzikanten) die gedeelten uit hun show Gezing&Geplaas live uitvoeren. 

Uitzending van 11 november: inclusief interview met Arjan Hilberdink van The Horse Company.

Uitzending van 4 november (vanaf 2.29min): inclusief interview met Rick de Gier van Ponoka.

Uitzending van 28 oktober (vanaf 2.13min): inclusief interview met Roald van Oosten (Ceasar, Ghost Trucker).

21 oktober: special over Elliott Smith, die op 21-10-2003 overleed, inclusief interview met Marien Dorleijn (MOSS).

14 oktober: eerste uitzending.